Maltežan Seznam forumov



Mops

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Maltežan Seznam forumov -> Ostale pasme
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Lady
Zlati član


Pridružen/-a: 07.04. 2007, 17:25
Prispevkov: 848
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: 10 Nov 2007 13:17    Naslov sporočila: Mops Odgovori s citatom

MOPS - majhen komediant s kraljevskih dvorov.


Zgodovina: Ni popolnoma znano, kako je ta pasma sploh nastala. V Kitajski kronologiji iz leta 1700 p.n.št. beležijo nastanek majhnega psa s kratko čeljustjo. Najverjetnejša teorija o poreklu mopsa je, da izhaja iz Kitajske. Zapisi govorijo, da so v 9. stoletju obstajali psi podobni mopsom, ki so jih imenovali Lo - Chiang - sze ali na kratko Losze. Pod tem imenom so bili poznani do leta 1914.
Sedaj spada mops v 9 FCI skupino majhnih psov, tipa molos - dogolikih psov, ki izvirajo iz Anglije, oz. v skupino majhnih družnih psov za zabavo.

Kako je mops prišel iz Kitajske v Evropo ni znano, vendar lahko povežemo z obdobjem, ko je Evropa začela trgovati s Kitajsko.

Portugalski in Holandski morjeplovci - trgovci, so te pse prinesli skupaj z ostalim trgovskim blagom. Dokončna potrditev te pasme se lahko šteje od leta 1425 p.n.št., ker od takrat obstajajo umetniški dokazi. V začetku 19. stoletja postane mops zelo popularna pasma v Angliji, kjer ima največ zaslug za vzrejo te pasme ga. Willuoghby in g. Morrison. Gospa je leta 1864 na Dunaju kupila mopsa kamnito sive barve in nekoliko višje postave od madžarske grofice. Paril se je z njemu zelo podobno psico iz Holandije. Mladički so bili zelo podobni svojim staršem, saj so imeli kamnito sivo barvo in izrazito črno masko. Od tega pasjega para so izhajali vsi takratni mopsi znane linije Willuoghby.
Leta 1883 je v Angliji nastal prvi klub mopsov imenovan Pug - Dog - Club.

Mops je edina pasma, ki je znana pod tremi imeni.
V Italiji je l.1550 obstajalo narodno gledališče Commedia dell Arte. Scenarij neke predstave je zahteval tudi nastopanje opice, ki pa je v tistih časih ni bilo lahko dobiti. Tako je namesto opice vskočil majhen psiček mops. S plisiranim ovratnikom je moral mops stati na zadnjih tačkah in odigrati svojo vlogo. Ko je v Holandiji nastajal klub ljubiteljev mopsov so klub poimenovali Commedia. Danes je ime mops najbolj razširjeno v Evropi, predvsem v Nemčiji, Belgiji in Holandiji.

Ime Carlin je francoski naziv in izhaja iz časov starega teatra. Enemu od klovnov je bilo ime Carlin, ki si je svoje lice vsak večer pred nastopom moral barvati s črno barvo ali pa si je obraz pokriti s črno masko, kot je zahteval scenarij. Ta klovn je imel majhnega psa, mopsa. Tako se je njegovo ime preneslo na psa. Še danes v Franciji uporabljajo ime Carlin.

Ime Pug izhaja iz latinske besede penus - pest, ker glava psa spominja na pest. Danes je ime Pug razširjeno v Angliji.

Na Angleškem dvoru se je mopsi pojavil ob princu Williamu I. že v 16. stoletju. Z bliskovito hitrostjo se je popularnost mopsev razširila po vseh deželah, predvsem po dvorih in med aristokrati je ta pasma bila zelo priljubljena. Konec 17. stoletja je bila pasma zelo razširjena v Angliji, Franciji, Italiji, Nizozemski in Germasnkih deželah. Na Nizozemskem je bil znan pod imenom mopshound, v Franciji doguin in v Angliji kot holandski mastiff. Iz tega izhaja tudi zmotno prepričanje, da je mops pomanjšana verzija mastifa.

Tudi najslavnejši francoski vojskovodja Napoleon jih je oboževal. Njegova izvoljenka, velika ljubezen Josephine je imela mopsa po imenu Fortune, ki je v svojem ovratniku prenašal ljubezenska sporočilca med njima. Takrat je mops veljal za enega izmed simbolov boržuazije, zato je konec 19. stoletja, z odhodom kraljev in cesarjev ta pasma skoraj izumrla. Šele v 70. letih prejšnjega soletja je pasma pričela s svojim osvajalskim pohodom. Postala je tako popularna, da so jo začeli uporabljati v razne propagandne namene in seveda v mnogih filmih je imel mops svojo vlogo.

V zadnjem času je mali mops z velikimi okroglimi očmi postal zelo popularna pasma predvsem med znanimi ljudmi. Predvsem zato, ker so ga na veliko začeli uporabljati v filmskih spotih, filmih in reklamah. Celo svetovno znani hrvaški igralec Goran Višnjić ima mopsa po imenu Bugsy s katerim je posnel slike za plakate v kampanji proti nošenju in uporabi krzna.
Pred časom se nam je tudi v Sloveniji z reklamnih jumbo plakatov smehljal možakar, ki je v roki držal črnega mopsa.

Življenje z mopsom: so veseljaki,ki smrčijo kadar spijo,radi so na toplem zato obožujejo stiskanje v naročju. Kadar so utrujeni vam z največjim užitkom zaspijo na rokah ali kolenih. Obožujejo spati v postelji svojega gospodarja. Zelo so živahni in radi tekajo, preskakujejo ovire ali se skrivajo za njimi. Obožujejo igračke in več kot jih imajo, bolj se z njimi igrajo. Znajo biti zelo vztrajni in neustrašni, zato se radi igrajo z vsakim, ki jim pride na pot. V igro znajo pritegniti tako majhne otroke, kot starejše ljudi. Življenje z mopsom ni nikoli dolgočasno, saj je polno veselja, smeha in predvsem presenečenj. Mopsi so zaradi svoje inteligence, majhnosti in čudovitega karakterja zelo primerni kot dušni terapevti za vse same, osamljene in žalostne osebe. Zelo hitro znajo presoditi situacijo in temu primerno tudi postopajo ter stopnjujejo svojo dobro voljo. Ker si hitro vse zapomnijo jih z lahkoto že v rani mladosti naučimo osnovnih povelj in komand. In kar je najvažnejše, hitro dojamejo kaj je red in snaga ter postanejo hitreje sobno čisti kot druge, npr. velike pasme.

Karakter: Karakterno so mopsi veliki veseljaki in še večji komedijanti. So hiperaktivni z veliko elana in takšni ostanejo skoraj vso svoje dolgo življenje. Zelo so navdušeni nad človeško družbo in obožujejo otroke, s katerimi hitro vzpostavijo neko posebmo vez, ki jih druži. Hitro se navežejo na svojo družino, predvsem na osebo, ki jih hrani. Znajo biti zelo vztrajni in neustrašni. V mopsovem karakterju ne najdemo agresije, znajo pa hitro pokazati svojo ljubosumno naravo. Mopsi so zelo inteligentni, radi se učijo in snov hitro obvladajo. Včasih so po malem svojeglavi in trmasti. Za mladega mopsa je zelo pomembno, da ga pazljivo, dosledno in vztrajno učimo že od samega začetka. Saj je v njegoviem karakterju, da nam zelo rad ustreže. Če bomo dosledni v njegovem učenju nam bo zvest spremljevalec vso svoje življenje.
Mopsi so zelo ponosni na svojo majhnost in to s pridom izkoriščajo. Do tujcev niso nezaupljivi a radi opozorijo na njihov prihod. Lajajo zelo malo a če jim damo priložnost znajo biti tudi zelo glasni. So zelo pozorni na malenkost, dobro se razumejo z drugimi živalmi in ne bojijo se velikih psov. V sebi imajo nagon, da so z vsakim prijazni in še takega trdosrčneža znajo nasmejati in pripraviti k igri. So rojeni komedijanti in se znajo tako prikupiti, da se vsakemu takoj vsedejo v srce, pa naj bo to žival ali človek. Ker ne potrebujejo veliko gibanja in so neprimerni za življenje zunaj, saj zelo ljubijo ugodje in razvajanje se najbolje počutijo v stanovanj, pa če je še tako majhno.

Zdravje: Mopsi lahko doživijo tudi do 15 let, zato je bistvenega pomena, da dobro skrbimo za njegovo zdravje in kvaliteto življenja. Mopsi so lahko podvrženi kožnim boleznim. Najpogostejša je hot - spot, ki je zelo trdovratna za zdravljenje. Gubice je potrebno najmanj enkrat tedensko pregledati, jih obrisati z mokro krpo ali vlažilnim otroškim robčkom in osušiti s suho brisačko ter tako preprečiti nastanek vlage.
Njihove izrazito izbuljene oči zahtevajo vsakodnevni pregled in preventivno nego. Oči pri mopsih so zelo občutljive zaradi njihove izpostavljenosti. Problemi z očmi so zelo hitro vidni, saj bo mops mežikal z njimi ali jih imel večino časa zaprte. Pojavi se lahko tudi značilni izcedek iz oči, predvsem zaradi tujka v očesu. Ponavljajoči očesni problemi po navadi vodijo k hujšim očesnim problemom, izjemoma lahko tudi v slepoto.
Poleg rednega pregledovanja oči, kože in gubic je potrebno tudi redno striženje krempljev. Njihova značilna brahicefalna glava je glavni krivec za njihovo smrčanje, kadar spijo. Če se utrudijo pa lahko hrkajo tudi budni in če izgleda, kot da lovijo sapo, se nikar ne ustrašite, ker to ni nič hudega.
Mopsi imajo kratko dlako in so lahko zelo občutljivi, zato jim preveliko temperaturno nihanje lahko škoduje. Pozimi je priporočljivo, če gredo ven oblečeni v pasja oblačilca. Poleti jih zdeluje vročina. Zato jih ne obremenjujemo s pasjimi sprehodi po največji vročini, nikoli jih ne puščamo zaprte v avtomobilu, tudi če je ta v senci in vedno poskrbimo, da jim je na voljo hladna voda.
Zaradi njihove majhnosti in hiperaktivnosti je priporočljivo, da mopsi nosijo oprsnice namesto razširjenih pasjih ovratnic. Veliko bolje se počutijo v njih, saj jih ne stiskajo okrog vratu in lahko lažje dihajo.
Ker so mopsi poznani po svoji hiperakticnosti je priporočljivo, da jih v avtomobilu prevažamo v zato prirejenih boksih ali pasjih torbicah, ki se lahko pripnejo za varnostni pas, zaradi njihove in naše varnosti.

Na splošno velja ta pasma za zelo zdravo. Potencialni, zgoraj omenjeni problemi se lahko pokažejo pri psih, ki jih prodajajo preprodajalci, trgovci v trgovinah za male živali ali rejci, ki so za razplod uporabili bolane pse. Zato je nujno potrebno pred nakupom mopsa ali katerekoli druge živali se temeljito pozanimati o njegovih prednikih, videti vsaj enega od staršev in predvsem kupiti mopsa z rodovnikom. Kajti edino rodovnik vam je lahko neka garancija, da bo vaš psiček zrastel v tipičnega predstavnika te pasme.

opis naredila: MISSA
spletna stran: http://mastino.mojforum.si/







_________________


Sonček sreče naj vam sije v vaših srcih.
Simona& Lady&Senge&Meta&Moni
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Fedra
Zlati član


Pridružen/-a: 27.06. 2007, 22:21
Prispevkov: 112

PrispevekObjavljeno: 10 Nov 2007 20:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Iiiiiiiiii :) Fedra, ko je bila majhna, je imela enega prijateljčka mopsa, ki je bil takrat tudi majhen. Vedno ko sta prišla skupaj, sta bila nerazdružljiva. Kak ju je bilo lepo gledat...Potem pa je postajal vedno bolj len in debeli :) Pa se mu več ni dalo s Fedro ukvarjat Zalosten....
No, potem pa je hudo zbolel, pa se več nista videla. Ne vem kaj mu je bilo, dobil je neke krastice po glavi, ki se niso in niso zacelile. Bošček.
Sedaj je mislim, da o.k..
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Lady
Zlati član


Pridružen/-a: 07.04. 2007, 17:25
Prispevkov: 848
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: 03 Feb 2009 09:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

http://animal.discovery.com/videos/dogs-101-pug.html
_________________


Sonček sreče naj vam sije v vaših srcih.
Simona& Lady&Senge&Meta&Moni
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Maltežan Seznam forumov -> Ostale pasme Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.