Maltežan Seznam forumov



Pudelj

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Maltežan Seznam forumov -> Ostale pasme
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Anja
Administrator


Pridružen/-a: 10.01. 2007, 18:22
Prispevkov: 2094
Kraj: Lesce

PrispevekObjavljeno: 29 Mar 2007 15:39    Naslov sporočila: Pudelj Odgovori s citatom

CANICHE - Pudelj ( koder )


a) - e) CANICHE GRAND / Veliki pudelj ( aprikot, beli, sivi, rjavi, črni )
f) CANICHE MINIATURE (Toy) / Pritlikavi pudelj ( aprikot, beli, sivi, rjavi, črni )
g) - k) CANICHE MOYEN / Srednji pudelj ( aprikot, beli, sivi, rjavi, črni )
l) - p) CANICHE NAIN / Mali pudelj ( aprikot, beli, sivi, rjavi, črni )




DOMOVINA: Francija

DATUM OBJAVE ORIGINALNEGA STANDARDA: 12.12.1991

UPORABNOST: spremljevalec

F.C.I. UVRSTITEV: št. standarda 172 ( a, b, c, d, e, f, g, h, i, j, k, l, m, n, o, p )
skupina 9 - družni in spremljevalni psi
oddelek 2 - pudlji ( kodri )
Brez delovnega izpita!



KRATEK ZGODOVINSKI ORIS: domneve o njegovem nastanku so sporne in kinologi se ne morejo zediniti o tem, ali izvira iz Francije, Nemčije, Danske ali iz starega Piemonta. Omenjen zgodovinsko je že iz davnega časa starega Rima, to je približno v 40. leto našega štetja. Najti ga je na nekaterih slikarijah oziroma nagrobnikih iz tistega časa, in v resnici spominja na današnjega kodra. Že v 15. stoletju lahko vidimo, da so te psičke strigli tako, kot to počnemo tudi danes. Znano je tudi, da jih je imel zelo rad francoski kralj Ludvik XVI., ki je imel takšne psičke za zabavo. Z njimi pa so se predvsem zabavale ženske. Zanesljivo pa lahko trdimo, da je potomec danes praktično izumrlega francoskega vodnega psa - barbeta. Francosko ime za kodra "Caniche" izvira iz besede "Canard" = "raca", kar kaže na prvotno opravilo ~ prinašanje povodne pernate divjadi. Veselje do prinašanja pernate divjadi in do vode je podedoval od svojega prednika - barbeta. Ima zelo dobro razvit voh in odličen čut za orientacijo; bolj kot drugi psi razume smisel besed, je pa hkrati pogumen, vesel, občutljiv in dojemljiv za učenje.

SPLOŠNA ZNAČILNOST / SPOSOBNOST:
Značilnost, ki definirajo pasmo; klasifikacija je družni in spremljevalni pes, harmoničen pes, srednjih razmerij, z značilno skodrano dlako, kodrasta ali vrvasta. Daje videz inteligentne živali, vedno v pripravljenosti, aktiven, grajen je harmonično in daje videz elegance in ponosa. Pudelj ima lahko in prožno hojo. Nikoli naj nima dolgo in plavajočo hojo! Pes slovi po svoji vdanosti, veselju do učenja in treniranja, zaradi česar je še posebej prijeten spremljevalni pes.



GLAVA

Glava: značilna, premočrtna, v razmerju s telesom. Njena dolžina mora biti malo več kot 2/5 plečne višine. Ne sme biti težka ali masivna, vendar ne sme biti prefina. Izklesanost lobanje mora biti zaznavna skozi kožo.
Smrček: izražen in razvit, navpičen s profila. Odprte nosnice. Črni smrček pri črnih, belih in sivih osebkih, rjav pri rjavih, znotraj rjave barve je razpon od temno rjave pa vse do črne, barve brez te zadnje barve, ki se je izogibamo, zaradi možnosti depigmentacije je taka barva smrčka pri aprikot osebkih.
Gobec: zgornja linija je ravna črta. Njegova dolžina je približno 9/10 dolžine lobanje. Obe strani spodnje čeljusti se razprostirata skoraj paralelno. Videz gobca je močan, eleganten, toda ni ošiljen. Spodnjo linijo čeljusti poda spodnja čeljust in ne zgornja ustna.
Ustne: malo razvite, precej tesne, srednje debeline. Zgornja ustna počiva na spodnji ustni, brez dá bi segala čez spodnjo. Črne pri črnih, belih in sivih primerkih, rjav pigment, ki varira od temno rjave pa vse do črne, pri rjavih razen črne, ki ni zaželena, vendar je dovoljena pri aprikot primerkih. Kotički usten ne smejo biti poudarjeni.
Čeljust: pravilno razporejeni zobje, ki so močni. Manjkanje enega M1 ali M2 v zgornji čeljusti in eden M2 ali M3 v spodnji čeljusti se ne sme kaznovati pri sojenju ali pri vzrejni selekciji.
Lica: ne izrazita, tesno priležna na kosti. Očesni loki so izklesani in zmerno izraženi. Obrazne mišice, ki so anatomsko vezana na lica, rahlo razvita, lični oboki so zelo malo izraženi.
Stop: le malo nakazan.
Lobanja: dobro oblikovana. Njena širina je manj kot 1/2 dolžine glave. Če gledamo glavo z vrha, daje videz ovalnosti po dolžini in v profilu rahlo izbočena. Vzdolžne osi so rahlo različne.
Obrvni loki: zmerno poudarjeni, pokrit z dolgo dlako.
Čelna brazda: široka med očmi, oža se proti zatilju, ki je zelo izraženo (pri miniaturnih ni tako izraženo).
Oči: goreč in živahen izraz, nameščeni sta v isti višini kot stop in rahlo poševno. Obris vek daje očem mandeljno obliko. Črne ali zelo temno rjave za vse črne, bele in sive pse ter aprikot pse; oči so lahko temno jantarne barve za rjave primerke.
Ušesi: precej dolgi, padajoči vzdolž ličnic, nastavljeni sta na podaljšku linije, segata do smrčka, ležita za zunanjim kotom oči. Ravna, razširita se po izrastišču in se končata okroglo. Pokrita z zelo dolgo, valovito dlako. Pudlji, katerih ušesi ne dosežeta kotičkov usten, ne morejo dobiti oceno odlično.



VRAT: čvrst, rahlo obokan od tilnika navzgor. Srednje dolžine, dobrih razmerij. Glava je nošena visoko in ponosno. Ni podgrlin. Vrat ima ovalno obliko. Dolžina vratu je podrejena dolžini glave.



TELO

Telo: splošna značilnost je, da je dobrih razmerij. Dolžina telesa je splošno daljša od plečne višine.
Predprsje: normalno za psa srednjih razmerij. Grodnica mora biti rahlo poudarjena in postavljena precej visoko, kar omogoča višjo in bolj plemenito nošenje glave.
Prsa: segajo do komolcev. Širina je enaka 2/3 njene globine. Prsni obseg merjen za rameni mora biti vsaj 10 cm večji od plečne višine.
Rebra: rebra so ovalna, široka do zadnjega rebra.
Hrbet: kratek, harmoničen. Ne sme biti ne nadgrajen in ne uleknjen. Višina od tal do plečke mora biti več ali manj enaka kot od tal do trtice.
Ledja: čvrsta in mišičasta.
Križ: okrogel, toda ne sme štrleti.
Rep: nastavljen precej visoko, v višini ledij. Prikrajšan na 1/3 ali na 1/2 njegove naravne dolžine pri kodrastih pudljih, vendar dolg in dobro nošen rep ni napaka. Lahko je naravne dolžine pri vrvastih pudljih. Rep je nošen pokončno, ko je pes v gibanju.



OKONČINE

Prednji okončini;
Ramena in nadlaktnica: plečka srednje razvita. Ramena nagnjena, mišičasta. Ramenska lopatica tvori z nadlaktnico kot od 90° do 100°. Dolžina nadlaktnice je enaka dolžini ramenske lopatice.
Podlaket: prednji nogi popolnoma ravni in paralelni, elegantni, dobro omišičani z močnimi kostmi. Dolžina od komolcev do tal je 5/9 dolžine od plečke do tal.
Zapestni sklep: nadaljuje prednjo stran podlaktnice.
Stopalnice: močne, ne masivne in skoraj ravne gledano s profila.
Tačke: raje majhne, čvrste, majhne ovalne oblike. Prsti so dobro obokani, močni, kompaktni, s plavalno kožico med kremplji, počivajo trdno na močnih in debelih podplatih. Nohti so črni pri črnih in sivih primerkih, črni ali rjavi pri rjavih primerkih, pri belih primerkih so lahko nohti različnih barv, od roževinaste do črne in morajo odgovarjati pigmentaciji. Beli nohti so napaka. Pri psih aprikot barve je lahko barva vse od temno rjave do črne, brez te črne barve, so vse barve spremenljive, črna pa se dovoljuje.

Zadnji nogi;
Stegno: dobro mišičasto in robustno.
Noge: zadnji nogi vzporedni, gledano od zadaj, mišice dobro razvite in vidne. Dobra okotenost zadnjih nog. Koti med: medenico in stegnenico, stegnenico in golenico in med golenico in gležnjem, morajo biti dovolj izraženi, s tem se izognemo strmi okotenosti, ki povzroči poudarjeno in nezaželeno poševno hojo.
Skočni sklep in stopalnice: navpičen. Pudlji morajo biti skoteni brez slednikov.
Tačke: glej oziroma beri prednje.



KOŽUH

Barve: pudlji z vrvasto in kodrasto dlako - črni, beli, rjavi, sivi in aprikot;
A.- rjava: mora biti čista, precej temna, enotna in delovati mora toplo. Lestvica rjavih odtenkov ne sme segati k bež barvi ali k njenim še svetlejšim odtenkom. Prav tako barva ne sme biti tako temno rjava, da deluje že črno, to je temno škrlatna ali barva jajčevca.
B.- siv: mora biti enotna. Lestvica sive barve ne sme segati do črne ali bele barve.
C.- aprikot: mora biti enotna barva, ne sme biti bež ali krem, prav tako pa ne sme biti rdeča ali kostanjeva, niti ne rjava ali derivati te barve.

Levja frizura ( Lion Clip ): vsi pudlji - morajo biti postriženi po zadnjih nogah do reber. Prav tako se striže: gobec, spodaj in zgoraj do spodnje veke, lica, sprednje in zadnje noge, razen zavihki ali zapestnice, in možen je "pompon" (cof, čop) na zadnjih nogah, na repu, razen okrogel ali pravokoten "pompon"(cof, čop). Brki pa so priporočljivi pri vseh primerkih. Dlaka na prednjih, tako imenovane "hlače", so dopustne.

Moderna frizura ( Moderen Clip ): da se pusti dlaka na vseh štirih nogah je dovoljeno samo v primeru, da se držimo naslednjih pravil, ki so določeni s standardom;
1. Postriči se mora:
a.) spodnji del prednjih nog, od nohtov do zapestnega sklepa, spodnji del zadnjih, do enake višine kot prednji nogi. Strojno striženje, ki se uporablja je dovoljeno samo na prstih.
b.) na glavi in na repu se mora držati naslednjih opisanih pravil. Naj bi bilo izjemoma dovoljeno tako striženje:
- pod spodnjo čeljustjo, dolžina dlake ne sme prekoračiti 1 cm dolžine, njegova spodnja linija naj bo postrižena vzporedno s spodnjo linijo čeljusti. Brada imenovana "kozja bradica" se ne tolerira.
- odprava "pompona" (cofa, čopa) na repu (to bo rahlo zmanjšalo število točk pri "struktura kožuha").
2. Skrajšanje dlake: po telesu, na hrbtu se kaže tako imenovan "moiré" (valovitost) učinek, več ali manj dolg vsaj 1 cm. Dolžina kožuha naj se stopnjuje - povečuje po prsnem košu in po zgornjem delu nog.
3. Ureditev dlake:
a.) dlaka na glavi se staplja s "top knotom" (s čopom na glavi), ki je primerne dolžine, prav tako pa prehaja v vrat, ki se spušča za vratom v plečko. Spredaj tudi prehaja brez prekinitve navzdol do obritega dela tačk, sledi rahlo padajoči liniji do vrha prsnice navzdol. Na zgornji strani ušes in navzgor do tretjine njihove maksimalne dolžine se lahko dlaka postriže s škarjami ali obrije v smeri rasti dlake. Spodnji del se pusti pokrit z dlako, katere dolžina se stopnjujoče podaljšuje od vrha do konca, konča pa se z resicami, ki so urejene.
b.) na nogah so močno opazne "hlače", ki se močno ločijo od obritega dela tačk. Dolžina dlake narašča stopnjujoče navzgor, kar povzroči na ramenih, kot tudi na stegnih dolžino dlake, ki je dolga od 4 cm do 7 cm, merjeno, ko je dlaka iztegnjena, kar mora biti v sorazmerju z velikostjo psa, vendar se je potrebno izogibati vsaki "bouffant". "Hlače" na zadnjih nogah morajo nakazovati tipično okotenost pudljev. Vsa ostala striženja, ki ne ustrežejo zgoraj predpisanemu striženju niso dopustna, zato se taki psi odstranijo - izključijo. Ne glede na to, kar standard predpisuje glede striženja, ne sme striženje nikoli vplivati na uvrstitev na razstavah, vsi psi istega razreda (ne glede na striženje) morajo biti ocenjevani in uveljavljeni skupaj.

Angleška frizura ( English Clip ): "levjemu" striženju se dodajo na zadnjih nogah "manšete" in "pomponi" (cof, čop). Na glavi "top knot" (čop na glavi). Za tako striženje so brki na izbiro. Izostanek razmejitve dlake na zadnjih nogah se tolerira. "Top knot" (čop na glavi) je na izbiro.

Struktura dlake;
Kodrastodlaki pudlji: obilna dlaka fine strukture, volnata in kodrasta, elastična in odporna na pritisk roke. Mora biti debela, gosta, izenačene dolžine, tvori enakomerne kodre, ki so na splošno razčesani. Dlaka, ki je trda na otip, tako imenovana konjska dlaka (horse hair) je nezaželena in je potrebno dati prednost dlaki z normalno strukturo.
Vrvastodlaki pudlji: obilna dlaka fine strukture, volnata in kodrasta, ki tvori značilne tanke splete (vrvi) enake dolžine. Morajo biti vsaj 20 cm dolgi. Daljši so, bolj so zaželeni. Vrvi, z vsake strani glave, morajo biti zvezani s trakovi nad ušesi, tiste vrvi, ki pa padajo z vsake strani telesa, pa morajo biti ločene tako, da se izognemo neurejeni dlaki.

Koža: prožna, pigmentirana, priležna na telo (ne sme biti mlahava). Črni, rjavi, sivi in aprikot pudlji morajo imeti pigmentirano kožo skladno z barvo dlake. Pri belih je siva barva kože zaželena, toda pigmentacija kože ne sme spremeniti barvo dlake. Obstajajo pa tudi beli pudlji, katerih svetla koža je pigmentirana z lisami, ne samo na notranji strani (po trebuhu, na notranji strani nog), temveč po celem telesu, kar pa ne predstavlja napako. Pigmentacija mora biti najmočnejša na vekah, smrčku, ustnicah, dlesni, nebo (v gobčku), sluznične membrane, nosna odprtina, mošnje in blazinice. Vse to mora biti črne barve pri črnih, belih in sivih pudljih. Temno rjave pri rjavih pudljih. Pri aprikot pa mora biti enotna barva temna kolikor se le-da - temno rjava, ki lahko varira do skoraj črne. Črna barva pri aprikot pudljih ni zaželena, toda spremenljiva (s tem se izognemo možni depigmentaciji).



VELIKOST

1.) Veliki pudlji: nad 45 cm do 60 cm - tolerira se 2 cm. Veliki pudlji so se razvili iz srednjih, zato naj imajo tudi enake lastnosti.
2.) Srednji pudlji: nad 35 cm do 45 cm.
3.) Mali pudlji: nad 28 cm do 35 cm. Ti pudlji morajo kazati lastnosti pomanjšanih srednjih pudljev. Ohraniti morajo enaka razmerja kot srednji pudlji, brez znakov deformacij.
4.) Toy pudlji: pod 28 cm (zaželen idealen tip je 25 cm). Toy pudlji ohranjajo značilnosti malih pudljev, kot tudi enaka razmerja, ki se dopolnjujejo z zahtevami standarda. Vsaka prisotnost deformiranosti je izključitvena napaka, razen zatilje je lahko manj poudarjen.



GIBANJE: lahkotno in prožno, nikoli dolgo.



NAPAKE: vsako odstopanje od zgoraj navedenega se smatra za napako, ki se sankcionira v odvisnosti od velikosti le-te.

ANATOMSKE NAPAKE IN NAPAKE V TIPU:
1.) Gobec prekratek ali ošiljen, konveksni nosni greben.
2.) Smrček majhen, nosnice premalo odprte. Prevelik smrček.
3.) Premalo izražen stop ali stop, ki je preveč izražen.
4.) Oči prevelike ali premajhne, nezadovoljivo temne ali z rdečim tenom.
5.) Ušesi prekratki, preozki ali nošeni zgubano.
6.) Predgrizavost je napaka, ki se mora kaznovati po njeni važnosti. Rumeni zobje, ki jo povzroča pasja kuga, ne predstavljajo napake, kot tudi nekateri zobje, če so popolni pa ne v ravni liniji. Slabo postavljeni zobje ali manjkajoči zobje predstavljajo napako, katere velikost je v odvisnosti od nepravilnosti le-te. Prisotni morajo biti vsi incisorji, premolarji in molarji; če manjka eden premolar (1 P1) - se to ne smatra za napako, če manjkata dva premolarja (2 P1) - lahko pes dobi največ odlično oceno, če manjkajo trije premolarji (3 P1 ali 2 P1 ali 1 P2) - se pes oceni z oceno prav dobro.
7.) Križec prestrm. Zadnji nogi prestrmi, predolge noge.
8.) Rep zavit preko hrbta. Pretanek ali nastavljen prenizko.
9.) Plavajoče gibanje ali nepovezano gibanje.
10.) Smrček, ki je razbarvan ali depigmentiran ali rožnat.
11.) Splošna pigmentacija nezadovoljiva, pomanjkanje dlake ob očeh.
12.) Tanka ali mehka dlaka. Neizrazita barva dlake ali neenakomerna barva dlake. Nekaj belih dlak na prsih se tolerira.
13.) Zloben, agresiven ali preveč nervozen pes.
14.) Vsi psi, ki kažejo znake pritlikavosti ne morejo dobiti ocene odlično. Najbolj očitni znaki pritlikavosti so: izstopajoča lobanja, izostanek zatilčnice, preveč izrazite oči, ošiljen gobec, prekratek ali privihan gobec, spodnja čeljust zverižena.

IZKLJUČITVENE NAPAKE:
1.) Beli madeži po dlaki. Bele dlake po tačkah. Psi katerih barva kožuha ni enotna.
2.) Brezrepost.
3.) Peti prst na zadnjih nogah ali sledi le-teh.
4.) Podgrizavost.
5.) Izostanek enega sekalca (incisorja).
6.) Pomanjkanje izraza glave, ki je tipična za pasmo.
7.) Pes je višji od 62 cm. Psi, ki niso postriženi kot je določeno v standardu, ne morejo biti sojeni na razstavi ali prejeti kakršnihkoli nagrad na uradnih prireditvah, seveda pa s tem niso izključeni pri vzreji.

N.B.: samci morajo imeti dve že na videz normalni in popolnoma v mošnjo spuščeni modi!


Še nekaj sličic: Kiss of love











Lp, Anja
_________________
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran AIM - AOL Instant - naslov
Lady
Zlati član


Pridružen/-a: 07.04. 2007, 17:25
Prispevkov: 848
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: 03 Feb 2009 09:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

http://animal.discovery.com/videos/dogs-101-poodle.html
_________________


Sonček sreče naj vam sije v vaših srcih.
Simona& Lady&Senge&Meta&Moni
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Maltežan Seznam forumov -> Ostale pasme Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.