Maltežan Seznam forumov



lajež na pse

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Maltežan Seznam forumov -> Vzgoja in šolanje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
spenina



Pridružen/-a: 06.04. 2010, 09:03
Prispevkov: 3

PrispevekObjavljeno: 26 Jul 2010 07:00    Naslov sporočila: lajež na pse Odgovori s citatom

Zdravo

prosim za nasvet, kako naj maltežanko, staro skoraj 1.leto odvaditi lajanja na pse. Doma smo v manjšem naselju in ker imamo okoli hiše veliko prostora, se skoraj ne sprehajava. Ko smo kdaj pa kdaj le šli na sprehod, je pri srečanju z drugimi psi neprijetno lajala in se zaganjala v prav vsakega pšsa, naj bo to buldog, hasky ali kaj malega. Ta vikend smo jo prvič odpeljali na morje in je bilo vse drugo OK, le psa ni smela videti. Na sprehodu o Rivi je oblajala prav vsakega psa in smo jo komaj dobili vstran. V avgustu bi z njo radi šli na počitnice na morje a če bo to tako, ne vem kaj naj naredimo. Kolikor sem opazila, drugi psi sploh skoraj ne opažajo psov, naša pa dobi pravi napad ko jih vidi.


Mi lahko kdo prosim svetuje kako jo naj prevzgojimo, ker drugače je zelo pridna. Doma skoraj ne laja.


LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
charna
Zlati član


Pridružen/-a: 02.04. 2007, 19:43
Prispevkov: 293
Kraj: Ivančna Gorica, Murska Sobota

PrispevekObjavljeno: 26 Jul 2010 15:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljena!

Tega, da tvoja psička ne bo lajala na druge pse, lahko kar pozabiš. Maltežani so ena izmed pasem, ki zaradi svoje majhnosti nekako mora opozoriti nase in to naredijo z laježem ali renčanjem. Sicer se lahko lotiš prevzgoje, ampak boš morala biti zelo striktna, dosledna, vztrajna in tudi stroga. Lahko tudi poskusiš z ovratnico, ki ob laježu iz patrone spusti potisni zrak, ki je lahko brez vonja in le deluje kot sredstvo neprijetnega presenečenja, ali pa ima kakšen vonj. Te zadeve kužku ne škodijo, se bo pa morda komu zdel ne najbolj prijazen pripomoček.

Lahko jo poskušaš zamotiti s kakšno igračo, ko se pripravlja na lajež ali pa hrano in poskušaš dobiti njeno pozornost na tak način in bo potem pozabila na psa, lahko se tudi začneš igrati z njo, ampak v smeri stran od psa. Druga varianta je, da z laježem želi pritegniti psa k sebi in če boš psičko pripeljala bližje psu, na katerega laja, da bo nehala. Ampak moraš dobro vedet, kakšen je drugi pes in kako bo reagiral.

Moja psička je za nekaj časa nehala lajati na pse, ko sva začeli obiskovati razne tečaje, kjer je srečevala vsaj 1x tedensko, včasih tudi večkrat, veliko psov. Ali pa jo pelji na kakšno razstavo, kjer bo tudi veliko psov in bo lajala na začetku, potem bo pa videla, da itak nič ne doseže s tem, meni je uspelo lajanje omejiti vsaj do neke mere.

Želim ti veliko uspeha v prepričevanju :)
_________________
Za vsakim dežjem posije sonce!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gordana



Pridružen/-a: 13.12. 2010, 14:00
Prispevkov: 2
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 24 Feb 2011 12:58    Naslov sporočila: lajanje Odgovori s citatom

pozdravljeni.

Imam problem glede lajanja. Psička je stara 8 mesecev in včasih jo nekaj prime in kar na lepem laja. Laja na sprehodu, ni nujno da vidi psa, laja doma, tudi včasih zvečer, ko eni sosedje že spijo. Ugotovila sem da s tem hoče pozornost, če jo dvignem in pocartam neha lajat, al pa če ji mečem igračko, ampak vedno nimam časa, oz. delam kaj drugega in kljub NE, priboljškom ne neha.. Celo po smrčku sem jo enkrat nežno osmeknila in je čez čas spet lajala.
Kako jo naj odvadim?
hvala za odgovor.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
charna
Zlati član


Pridružen/-a: 02.04. 2007, 19:43
Prispevkov: 293
Kraj: Ivančna Gorica, Murska Sobota

PrispevekObjavljeno: 24 Feb 2011 17:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Živjo!

Odgovor je napisan v zgornjem postu. Isto lahko ravnaš tudi doma. Ko se psička pripravlja na lajanje, jo še poskušaš utišati s ššššš ali NE ali pač karkoli drugega. Če utihne, ne smeš zamuditi tega trenutka in jo takoj nagraditi z nagrado ali igro, če jo ima raje kot hrano.

Če jo v takem trenutku dvigneš in pocartaš, ji s tem daš vedeti, da ti je to njeno vedenje všeč in ga dejansko pohvališ ... torej lajanje. Tako da, ko renči ali laja, se je ne dotikaj, ker je to zanjo nagrada.

Da pa bi nehala lajati, pa kar odmisli ... če si pozabila, imaš maltežanko Smejati se na glas Kazati jezik
Vse, kar boš lahko skozi leta naredila je, da boš lajanje omejila, oziroma da bo reagirala na tvoj NE ali šššš. Ampak to ti bo uspelo le z vztrajnostjo in dosledostjo. Če boš želela uspeh, boš VEDNO morala imeti čas, ne glede na to, kaj počneš.

Moja Ajša je stara 4 leta pa pol in jo še vedno vsakič ko laja moram utišat in opominjat, da naj neha. To je doživljenjsko delo.

Veliko volje in trme ti želim. Zmeden Smejati se na glas
_________________
Za vsakim dežjem posije sonce!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Maltežan Seznam forumov -> Vzgoja in šolanje Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.