Maltežan Seznam forumov



Iskanje vzreditelja

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Maltežan Seznam forumov -> Nakup
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
tina



Pridružen/-a: 12.06. 2007, 22:13
Prispevkov: 1005
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 24 Okt 2007 20:43    Naslov sporočila: Iskanje vzreditelja Odgovori s citatom

Članek Galine Kaličenko, objavljen skoraj 10 let nazaj v reviji »Svet psov« (» Мир собак») ( N 2, 1998 leta), ni izgubil svoje aktualnosti do današnjega dne.

Prečudovit članek toplo priporočam v branje vsem, ki načrtujejo nakup mladička, bo pa branje koristilo prav vsakomur, saj nam da vpogled v to prepogosto ocenjeno kot navidez sila preprosto delo in nam v pravi realni luči prikaže vse delo, načrtovanje, odrekanja in požrtvovalnost pravih vestnih vzrediteljev…

»Skratka, odločili ste se za nakup mladička….Pasma je izbrana, ostalo je samo še najti NJEGA, enega in edinega…ne mladička, ampak VZREDITELJA!«
Na žalost niti pri nas, niti v tujini zaenkrat ne obstaja nobena organizacija, ki bi skrbela za nadzor nad vzreditelji, preverjala njihove zmožnosti in nivo znanja o pasmi, ki jamčijo za pravilnost izbora paritvenega para z obračunom prednosti in pomanjkljivosti njihovih prednikov: babic, dedkov in ostalih…
Trenutno kvaliteta mladičkov zavisi samo od vzrediteljev samih – od njihove kompetentnosti in vestnosti.
Zakaj torej zraven dobrovestnih vzrediteljev, ki vlagajo ogromno pogosto tudi nehvaležnega dela v vzrejo in razvoj prečudovito lepih in zdravih (psihično in fizično) mladičkov, obstajajo in predvsem, jim delajo resno konkurenco slabi vzreditelji, ki ne vlagajo ne sredstev, ne znanja, ne truda v svoje mladiče in niti ne razmišljajo o prihodnosti pasme? Mar niso zato krivi kupci, ki kupujejo mladiče na sumljivih mestih in pri sumljivih ljudeh? Bojim se da bodo takšni mladički le podobni kužkom, o katerih so sanjali kupci – takšnih ki so jih videli na razstavah, v revijah in kinoloških časopisih.
Dokler bo nakup mladiča opravljen impulzivno, pod vplivom močnega vtisa zaradi zagledanih slik ali posrečenih fotografij v revijah in realiziran v trenutku – danes zagledal, si zaželel, a jutri že kupil; dokler bodo mladiča kupovali zato, ker je ta pasma trenutno moderna ali ker ima šef istega kužka, do takrat bodo fantastično živeli preprodajalci in slabi vzreditelji.
Ko pa bodo ljudje odgovorno pristopili k vprašanju nakupa mladička, bodo slabi vzreditelji primorani prenehati z njihovo »vzrejo«, saj njihova produkcija ne bo imela povpraševanja.


TIPI VZREDITELJEV

KOMERCIALNI VZREDITELJ

Se ne ukvarja z vzrejo, ampak z razplodom psov. Mladiče proizvaja samo za prodajo.
Ponavadi se ukvarjajo samo z »modnimi« pasmami, običajno kar z večimi. Če gre pasma »iz mode«, se je hitro rešijo in takoj nabavijo novo – iz perspektivnih trenutno modnih pasem. Pri takih vzrediteljih ni starih psov.
Tako se na primer » nekomercialni« šnavcer zamenja s trenutno modno čivavo in podobno…Nimajo interesa vlagati sredstev v iskanje in izboljšavo svoje vzreje z genetsko perspektivnimi psmi. Parijo samo s svojimi samci ali pa iščejo samo samce z raznimi nazivi, ki pa sploh ne sodijo k njihovim psicam.
Rojeno potomstvo ponavadi dobi kupce, ki se kaj dosti ne spoznajo na pasmo, ki se ne zavedajo da s takšnimi in drugačnimi šampioni lepo popisan rodovnik še ne zagotavlja odličnega psa. Oni razlagajo da mladiča čaka fantastična prihodnost, na koncu pa pristane samo kot »ljubljenček družine«. Večina kužkov bo imela resne probleme z zdravjem in psiho.
Ti vzreditelji se ne ubadajo z ugotavljanjem in izločanjem nastalih napak in hib in ne zapravljajo denarja za kvalitetno hrano in cepiva. Mladički so pogosto le na videz cepljeni in razglisteni.
Taki vzreditelji ne nudijo novim lastnikom nobene strokovne pomoči pri odraščanju mladička in skorajda nimajo nobenih stikov z novimi lastniki.
Svojih psov skoraj nikoli ne razstavljajo, če pa jih že, pa jih ponavadi samo na drugorazrednih razstavah, kjer so njihovim psom zmage zagotovljene, ker nimajo konkurence.
Absolutno zavračajo zamenjavo mladička ali to, da vzamejo mladička nazaj v primeru ugotovljene napake. Odklanjajo možnost vpogleda v celotno leglo, pa tudi ne pokažejo mamice mladiča. Neprestano hvalijo pasmo in niti ne opozorijo na problematiko njene specifičnosti. Prodaja se izvrši ponavadi kar preko prodajalcev, redko direktno iz psarne. Mladičke prodajajo zelo zgodaj. Štartna cena je ponavadi zelo visoka, a če mladiček slučajno ni prodan pravočasno (5-6 mesec) se drastično zniža.
Pri vzreji, ki bazira na komercialni osnovi, se sploh ne računa na nadaljnjo vzrejo prodanih mladičkov, tako da se »razvoj« pasme pri njih ne more uspešno nadaljevati in se prekine.


PRILOŽNOSTNI VZREDITELJ

Ima samo eno psico, katero mora pariti »zaradi zdravja«. Vsaj enkrat. Za vzrejo se odloči na podlagi sledečega razmišljanja «Ti imaš isto pasmo, imava vzrejno dovoljenje, zakaj pa ne bi imeli mladičkov?«
Ponavadi nimajo pojma o krvnih linijah, genetiki in problematiki pasme. Nimajo dovolj znanja o zgodovini, namenu in standardu pasme. Niso dovolj usposobljeni, da bi rešili nekatere probleme, ki naknadno nastanejo. Včasih trdijo, da so vse te stvari nepomembne, ker so njihovi mladiči »le ljubljenci družine in so tako luštni«.
Skoteni mladiči so »domače - pet« kvalitete, ponavadi dobro oskrbljeni, v prihodnosti dobrega zdravja in dobro socializirani.
A iz takih legel ponavadi ne zraste noben razstavni kuža in mladiči so daleč od ideala standarda. Takšni vzreditelji ponavadi nameravajo svoje mladičke prodati svojim prijateljem, sorodnikom, sodelavcem, naivno misleč da če so oni dali denar za svojega, bodo to storili tudi drugi. Ko pa enkrat stopijo na realna tla vidijo, da ni vse tako rožnato, glede na porabljen trud in čas, ki ga morajo vložiti v mladičke.
Pri tem so cene relativno nizke in mladički odhajajo k bežnim kupcem.
Zaradi tega tak vzreditelj še kako dobro premisli preden se odloči za še kakšno leglo.

SHOW, HOBBI ali tako imenovani CRAZY vzreditelji

Predstavljajo čisto drugačno sliko. To so ljudje, katerih življenje je ponavadi posvečeno njihovim psom. Oni vedno štejejo svoje pse za člane svoje družine, pri njih doma lahko srečaš tako mladega kot tudi priletnega kužka, ki je tukaj dočakal pošteno starost.
Glavni cilj vzreje za njih - je izboljšanje pasme. Tak vzreditelj na pamet pozna najboljše genetske linije pasme, najboljše psarne na svetu in ima tudi kontakte z lastniki teh psarn. V živo poznajo najboljše vzreditelje te pasme, njihove linije, problematiko in napake določenih psarn.
Brezmejno so zaljubljeni v določeno pasmo in lahko brez prestanka govorijo o zgodovini in razvoju pasme ter o idealnem tipu psa kateremu se želijo približati pri vzreji.
Ogromno vlagajo v stvari potrebne za psarno.
So obvezno člani Kinološkega društva. Svoje pse nenehno razstavljajo in smatrajo to kot test za kvaliteto vzreje bodočih potomcev.
Lahko razložijo zakaj so parili točno to psico z natanko tem plemenjakom. Svoje psice parijo le z najboljšimi plemenjaki, kateri jim ustrezajo v smislu produciranja vedno boljših mladičev, ter parijo tudi s plemenjaki v drugih državah ne glede na stroške.
Z veseljem pokažejo celotno leglo in njihovo mamo, ki je v perfektnem zdravstvenem stanju. Znajo vam tudi razložiti razliko med »show mladičem« in »ljubljenčkom družine«.
Svoje življenje posvetijo izboljšanju pasme, zato od bodočih lastnikov želijo neke garancije: pravilno odraščanje, nego, vzgojo, udeležbo na razstavah in vzrejne preglede svojih mladičev.
Tako so predani svojim mladičem, da so pripravljeni marsikaterega kupca zavrniti, ne glede na ponujeno ceno. Svoje mladiče prodajajo le skrbno izbranim kupcem.
Pogosto se zgodi, da jih izboljšanje pasme tako prevzame, da z vztrajnim delom na koncu dosežejo, da njihovi potomci postanejo eni najboljših predstavnikov te pasme.
Ti vzreditelji skoraj vedno priskrbijo kupcem najboljše mladiče. Cene se sicer bližajo zgornji meji, a skupni seštevek legla niti pod razno ne pokrije vseh vloženih sredstev.

ISKANJE VZREDITELJA

Iskanje dobrega vzreditelja je lahko zelo komplicirana in zahtevna naloga in od bodočega kupca zahteva zelo veliko časa in telefonskih klicev.
Najboljša pot k dobremu vzreditelju so osebna priporočila lastnikov njegovih mladičkov, kateri so izredno zadovoljni z mladičkom kupljenim pri tem vzreditelju. Tudi če v priporočeni psarni trenutno ni na razpolago nobenih mladičkov, vam lahko dober vzreditelj pomaga poiskati mladiča v drugi psarni, ker ima vedno na razpolago dovolj informacij o pričakovanih leglih, o njihovi kvaliteti, paritvah in je vedno v kontaktu z drugimi vzreditelji. Lahko tudi zasledite kak oglas v časopisih, kjer pa ni rečeno, da dobite dobrega mladiča, saj so v časopisih pogosto oglasi priložnostnih vzrediteljev ali začetnikov (ter bog ne daj preprodajalcev), ne pa resnih vzrediteljev. Resni vzreditelji svoja legla oglašujejo le v posebnih kinoloških časopisih.



Prevedla: Valentina Žagar
Lektorirala: Anja Mali
C Forum Maltežan 2007

_________________


www.valentinasmagicmaltese.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Lady
Zlati član


Pridružen/-a: 07.04. 2007, 17:25
Prispevkov: 848
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: 24 Okt 2007 23:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zmeden Čudovit prispevek.Prav navdušena sem nad njim.Tudi vse napisano drži kot pribito.Bravo Anja in Tina Nevtralen .
_________________


Sonček sreče naj vam sije v vaših srcih.
Simona& Lady&Senge&Meta&Moni
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
tilly
Zlati član


Pridružen/-a: 04.09. 2007, 13:40
Prispevkov: 488
Kraj: Zagreb

PrispevekObjavljeno: 25 Okt 2007 10:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

odličan članak Zmeden, uvijek zanimljiva tema, bravo za prijevod i lektoriranje Ava Ava Ava !

nekako crazy želim da bude što više CRAZY vzreditelja Smejati se na glas
_________________

www.whiteworldmaltese.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Kepica
Zlati član


Pridružen/-a: 09.04. 2007, 08:51
Prispevkov: 1298
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 25 Okt 2007 14:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Resnično DOBER in RESNIČEN članek. Bravo dekleti! Zmeden
_________________
Nelly & Tina
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
skarina
Zlati član


Pridružen/-a: 15.05. 2007, 22:34
Prispevkov: 270
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 25 Okt 2007 14:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tina, se vidi, da raziskuješ vse mogoče o pasmi in lepo, da z nami to deliš Zmeden
_________________
Jaz vem, da nič ne vem, drugi pa še tega ne vedo.
(Sokrat)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
tina



Pridružen/-a: 12.06. 2007, 22:13
Prispevkov: 1005
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 25 Okt 2007 14:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

HVALA SOPHIA!!! Me prav veseli, da Vam kaj lepega napišem!!!


Anji pa res hvala za pomoč!!!
_________________


www.valentinasmagicmaltese.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Lili



Pridružen/-a: 24.10. 2007, 16:54
Prispevkov: 69

PrispevekObjavljeno: 25 Okt 2007 19:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Valentina, super!
Ta članek bom priporočala prijateljem, ki bi radi imeli maltežana, ker jim je Lili tako všeč. Radi bi ga imeli takoj, vendar želijo kužka od vzreditelja, kot si ti. Zato so pripravljeni tudi počakali do takrat, ko bo rojena taka kužika, kot je Lili. Ljubezen
_________________
Lili&Nataša
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sasyka89



Pridružen/-a: 03.11. 2007, 11:49
Prispevkov: 1
Kraj: okolica žalca

PrispevekObjavljeno: 03 Nov 2007 11:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

A mi lahko prosim kdo pove kje,in kako do rodovniškega maltežana??
Nebi rada naletela na kakšnega preprodajalca..
Zalosten Huh Pomezik Jezen Kaj
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tina



Pridružen/-a: 12.06. 2007, 22:13
Prispevkov: 1005
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 03 Nov 2007 17:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Čao,

sasyka89 !!!

V teme nakup je veliko koristnih info na temo "...kje,in kako do rodovniškega maltežana..."
Ti jo toplo priporočam prebrati,
če pa imaš še kakšno vprašanje, pa z besedo na dan!!!

LP,
_________________


www.valentinasmagicmaltese.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
elizabeta



Pridružen/-a: 04.11. 2007, 13:09
Prispevkov: 1

PrispevekObjavljeno: 04 Nov 2007 13:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Na vaš čudoviti forum sem se registrirala, ker se zanimam za nakup rodovniškega maltežančka in me za začetek iskanja zanima koliko mora tehtati povprečno kužek ko gre iz legla, torej pri osmih tednih, da ne zraste prevelik, ker kolikor vem je največja dovoljena teža 4 kg. Ker imate veliko izkušenj z vzrejanjem me še zanima kako raste njegova teža, predvsem do kdaj raste in pa še koliko mora imeti dolgo dlako ko gre iz legla. Čeprav sem že veliko prebrala tega podatka nisem zasledila. Brala pa sem, da so v Sloveniji v zadnjem času maltežančki kar veliki in verjetno če prekorači dovoljeno težo, ga ni mogoče razstavljati.
lep pozdrav od nove članice foruma, pozneje bo vprašanj verjetno še veliko.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tina



Pridružen/-a: 12.06. 2007, 22:13
Prispevkov: 1005
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 04 Nov 2007 19:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Čao,

Elizabeta!



Glede tvojega vprašanja:

Teža mladička 2 mes starega je od 1.000 do 1.300g
(( prebližno), odrasel kuža bo imel od 2.800 do 3.500g),
glede dlake pa glej slike Lio in Lia 2mes
v Naši maltežani
_________________


www.valentinasmagicmaltese.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
_lari_
Zlati član


Pridružen/-a: 28.01. 2008, 19:05
Prispevkov: 680
Kraj: primorska

PrispevekObjavljeno: 24 Feb 2008 21:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ojla

mene pa zanima nekej. konec maja načrtujem nakup maltežana, pa trenutno gledam tudi malo po tujini. govorila sem tudi z veterinarjem, ki pravi, da je veliko maltežanov iz madžarske bolanih,s ponarejenim rodovnikom. pa me zanima če katera ve kako je s tem, če je mogoče ponarejen rodovnik identificirat,koko preverit rodovnike staršev,kako v tujini najt dobrega vzreditelja,glede na to da je pač skoraj nemogoče da bi šli k njemu pred posvojitvijo kužka? aja, v tujini pa zato, ker imajo možnost nakupa pet in show psička,po različnih cenah.
_________________
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Maltežan Seznam forumov -> Nakup Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.