Maltežan Seznam forumov



Datotečni formati: JPG, GIF, TIF...

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Maltežan Seznam forumov -> Tehnična pomoč
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
janko
Moderator


Pridružen/-a: 18.03. 2007, 20:32
Prispevkov: 28
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 11 Mar 2008 22:29    Naslov sporočila: Datotečni formati: JPG, GIF, TIF... Odgovori s citatom

Fotografije in drugi grafični izdelki se zapišejo v datoteke na računalniški trdi disk in na druge pomnilniške medije (pomnilniške kartice, zgoščenke, USB ključi). Poznamo kar nekaj oblik datotek. V okenskem raziskovalcu vidimo v seznamih datotek v posameznih mapah pri imenih različne končnice: TIF, JPG, GIF, PNG, BMP, EPS, PDF ...

TIF
Najbolj univerzalen format za shranjevanje fotografij. V tej obliki lahko shranimo slike v RGB in CMYK barvnih načinu, sivinske slike in črtne risbe. Stiskanje deluje brez izgub. Ta format je priporočljiv za arhivsko shranjevanje naših originalov. Slike TIF poznajo praktično vsi programi za delo z računalniško grafiko. Slaba lastnost TIF je, da so datoteke (v bajtih, kilobajtih oz. megabajtih) velike.

Primer: imamo barvno fotografijo velikosti 400×300 pikslov. Za vsak piksel pri 24-bitnem RGB (Red-Green-Blue) barvnem načinu potrebujemo 3 bajte (8 bitov = 1 bajt za vsako barvo - skupaj 3 bajti).
400×300×3=360.000 bajtov=cca 350 kilobajtov (1KB=1024B).
Pri današnjih kapacitetah pomnilniških medijev to ni veliko, toda ... to je relativno majhna slika. Pa si zamislimo, da prilepimo v nek prispevek na forumu deset takih slik. Ta stran bi se odpirala kar nekaj časa!

JPG
Zelo primeren format za prikaz fotografij v spletu. Pozna RGB barvni način in sivinske 8-bitne slike. Večina digitalnih fotoaparatov nam pripravi fotografije v JPG formatu pri fotografiranju. Originalni podatki so stisnjeni na 1/10 velikosti ali še bolj. Zelo praktično za uporabo v spletu. Vendar ima ta "majhnost" svojo ceno. Stiskanje vključeno v JPG datoteke ni brez izgub - kvaliteta fotografij je slabša. Bolj stiskamo - manjša je datoteka - slabša je kvaliteta.
Pozor! Ne smemo obdelovati slike v JPG formatu, jo shraniti (v JPG), jo spet malo obdelovati, jo spet shraniti (v JPG) ... Pri vsakem shranjevanju bomo imeli dodatne izgube kvalitete! Obdelujemo original (oziroma kopijo originala) v TIF formatu in šele končni rezultat shranimo v JPG formatu, ki je primeren za objavo v spletu.

GIF
Primeren format za grafiko (npr. logotipi, pogovorna okna). Naenkrat lahko uporabimo največ 256 barv (indeksirane barve) kar seveda ne zadostuje za zadovoljiv prikaz fotografij. Vendar - datoteke so majhne. In pri majhnih sličicah skromna barvna paleta ni zelo opazna (avatarji?). In ena barva (običajno ozadje v sliki) je lahko transparentna. Tako lahko dobimo npr. samo nek znak, logotip ... (brez belega pravokotnika) na drugi sliki.

PNG
Novejši format in zato še ni tako razširjen in univerzalen. Poleg JPG in GIF je to primeren format za splet. Po uporabi barvnih načinov je primerljiv z TIF. Torej je primeren za fotografije. In lahko določimo eno transparentno barvo. Stiskanje deluje brez izgub na kvaliteti, datoteke so manjše kot pri TIF.

Omenimo še BMP format (za ozadja naših zaslonov), RAW format, ki ga dobimo iz zmogljivejših digitalnih fotoaparatov (slika v RAW je nekaj podobnega kot negativ pri klasičnih fotoaparatih "na film"), PDF format ...

Hm, kako pa pretvarjamo datoteke iz enega formata v drugega? Najbolj enostaven način je, da odpremo sliko v programu in jo potem Shranimo kot ... (Save As ...) in pri tem izberemo drug format (tip) datoteke.
Spet moramo omeniti program Irfan View - je majhen, hiter in pozna veliko formatov datotek.


lep pozdrav
janez
_________________
When a man's best friend is his dog, that dog has a problem.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Maltežan Seznam forumov -> Tehnična pomoč Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.